'Asielzoekers zitten te lang in uitzetcentrum'

AMSTERDAM - Asielzoekers die in afwachting van hun aanvraag in een zogenoemd grenshospitium terechtkomen, zitten hier gemiddeld zo'n honderd dagen. Dat blijkt uit een onderzoek van VluchtelingenWerk Nederland, schrijft dagblad Trouw dinsdag.

Directeur Edwin Huizing noemt de lengte van de detentie 'onacceptabel lang'.

Status

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) moet binnen 48 uur beslissen over de status van vreemdelingen die op Schiphol asiel aanvragen. Asielzoekers van wie de aanvraag als kansrijk wordt bestempeld, verhuizen naar een opvangcentrum.

Als de IND binnen twee dagen geen besluit kan nemen over de aanvraag, bijvoorbeeld omdat meer onderzoek nodig is, komt de asielzoeker terecht in een uitzetcentrum. Hier moet hij wachten tot meer duidelijk is over zijn status. De asielzoekers kunnen vervolgens alsnog doorstromen naar de reguliere opvang. Zo niet, dan worden ze overgedragen naar een ander land of uitgezet.

Gevangen

Volgens Trouw blijkt uit het onderzoek, dat dinsdag wordt gepubliceerd, dat de asielzoekers in de grenshospitiums gemiddeld ruim drie maanden gevangen zitten, met uitschieters boven de driehonderd dagen. Vluchtelingenwerk pleit in het dagblad voor een wettelijk maximum aan de duur van de detentie. Die zou namelijk te lang zijn, 'zeker als je je realiseert dat er ook gezinnen met kleine kinderen bij zitten'.

Daarbij lijkt de oplegging van detentie volgens de hulporganisatie 'willekeurig en oneigenlijk'. VluchtelingenWerk stelt in de krant dat de IND de detentie oprekt 'zonder dat achteraf duidelijk wordt waarom iemand zo lang wordt vastgehouden'. Hoogleraar bestuursrecht Ben Olivier schaart zich in het dagblad achter de conclusies van het onderzoek. "Je zet mensen vast die in de regel geen enkel strafbaar feit hebben gepleegd. Daar moet je uiterst voorzichtig mee omspringen."

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie