WASHINGTON - VS-troepen en bondgenoten zijn begonnen met de aanval op Irak. Dit heeft president Bush donderdagochtend kort na 04.15 uur (Nederlandse tijd) in een tv-toespraak in het Witte Huis bevestigd. "Dit zijn de openingsscènes van een brede en doeltreffende campagne."

Bush waarschuwde het Amerikaanse volk dat de oorlog langer kan duren en moeilijker kan worden dan sommigen verwachten. Hij kondigde aan dat de Amerikaanse militairen alles in het werk zullen stellen om het leven van onschuldige burgers te sparen.

Gruweldaad

De Amerikaanse president zei dat de Verenigde Staten in dit conflict een vijand tegenover zich hebben die geen enkel respect heeft voor oorlogsconventies of morele regels. Hij beschuldigde Saddam Hussein ervan troepen en militaire uitrusting in woonwijken te hebben geplaatst in een poging onschuldige mensen als schild voor de militairen te gebruiken. "Een laatste gruweldaad jegens zijn eigen volk."

Vernietigingswapens

Volgens Bush zijn de Verenigde Staten met terughoudendheid in het conflict gestapt. Maar het doel is volgens hem duidelijk: de Amerikanen en hun vrienden en bondgenoten willen af van een regime dat de vrede bedreigt met massavernietigingswapens. "Wij treden die bedreiging tegemoet met onze landmacht, luchtmacht, marine, kustwacht en mariniers om te voorkomen dat wij het later in de straten van onze steden te hoeven bestrijden met legers van brandweerlieden, politie en artsen."

Wereld

De toespraak is in de hele wereld rechtstreeks op televisie te zien geweest. Zelfs in China werden de woorden uit het Witte Huis in Washington rechtstreeks uitgezonden op de staatsomroep China Central Television.

In de hele wereld werden programma's onderbroken om over te schakelen naar Washington of naar de beelden die CNN en NBC uit Bagdad uitzenden. Zo waren op vrijwel alle Duitse zenders beelden te zien van Bush en van de verslaggevers die de omroepen in de Golfregio hebben.