Beatstadbezoeker overleden door verstikking

AMSTERDAM - De 18-jarige Hagenaar die vorige week zondag overleed op het Beatstad-festival in zijn woonplaats is door verstikking om het leven gekomen. Zaterdag liet de advocaat van een van de bewakers weten dat hartproblemen de jongen fataal zijn geworden.

"Uit sectie is voorlopig niets gebleken dat duidt op hartfalen", meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag maandag.

Hartproblemen

Advocaat Michel van Stratum zei dat de 18-jarige niet door geweld van de bewakers om het leven was gekomen, maar dat hartproblemen in combinatie met drugs en alcohol tot de dood hebben geleid. Volgens het OM is bij getuigen uit de directe kring van het slachtoffer niets bekend over hartproblemen.

Ook een Britse patholoog-anatoom heeft vrijdag het lijk onderzocht, zei Van Stratum. De Brit zou ernstig zijn tegengewerkt door het Openbaar Ministerie. Zo heeft hij monsters weefsel genomen, maar zou justitie die hebben opgeëist. "De patholoog heeft geen enkel letsel vastgesteld en geen bewijs van een keelklem gevonden. Ook zou een van de bewakers tien minuten met zijn volle gewicht op de jongen hebben gezeten, terwijl daar niets van te zien is."

Weefsel

Volgens het OM is niet geweigerd om weefsel aan de verdediging ter beschikking te stellen. Wel heeft het OM het verzoek van de verdediging afgewezen ook zelf weefsel af te nemen. Het OM wil dat het lichaam zo ongeschonden als mogelijk moet worden teruggegeven aan de nabestaanden.

De advocaat stelt dat het OM er helemaal naast zit. "Ik heb geen enkel vertrouwen in het NFI." Getuigen zouden hebben verklaard dat de Hagenaar zwaar beschonken leek en zich gewelddadig gedroeg. Volgens Van Stratum heeft hij de bewakers met de dood bedreigd. "Hier is geen sprake van dood door schuld, maar van een ongeluk of een ongelukkige samenloop van omstandigheden."

Opgepakt

Drie beveiligingsmedewerkers werden deze week opgepakt voor betrokkenheid bij de dood van de festivalbezoeker. Het slachtoffer werd zaterdagnacht door de beveiliging uit de festivaltent verwijderd omdat hij zich zou hebben misdragen. Terwijl hij tegen de grond werd gehouden, werd hij onwel. De jongen werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij de volgende dag overleed.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie