RIJSWIJK - Het Amerikaanse ultimatum aan Bagdad is donderdagochtend om 02.00 uur (Nederlandse tijd) verstreken, zonder dat president Saddam Hussein en zijn zonen, voor zover bekend, Irak hebben verlaten.

President Bush van de VS had Saddam Hussein dinsdag 48 uur de tijd gegeven om te vertrekken. Alleen het vertrek van de dicatotor zou militaire actie kunnen voorkomen. Nu het ultimatum is verstreken kan de Amerikaans-Britse aanval op Irak elk moment beginnen.

Algemeen wordt verwacht dat president Bush in een rechtstreekse televisie-toespraak het Amerikaanse volk zal meedelen dat de oorlog is begonnen. Tot nu toe is echter nog geen tijdstip aangekondigd voor de toespraak van het Amerikaanse staatshoofd.

Toespraak Bush

De ontwapening van Irak begint "op een moment naar de keuze van Bush." Dit bekende standpunt heeft woordvoerder Fleischer van het Witte Huis woensdagavond (plaatselijke tijd) herhaald, nadat om 20 uur het ultimatum aan Irak was afgelopen.

Als de Verenigde Staten tot de aanval besluiten tot een aanval op Irak, wordt een toespraak van president Bush persoonlijk verwacht. Zo'n toespraak woensdagavond nog is volgens Fleischer niet uitgesloten: "Wij blijven altijd soepel."

Volgens waarnemers is de heldere hemel boven Bagdad niet gunstig voor de Amerikaanse en Britse luchtmacht. In een maanloze nacht zijn de vliegtuigen slechter te zien door de Iraakse luchtafweer. Volgens Fleischer heeft Bush aan het begin van de avond gesproken met minister van Defensie Rumsfeld en stafchef Myers.