Verburg grijpt hard in bij veetransporteurs

DEN HAAG - Minister Gerda Verburg van Landbouw grijpt deze week hard in bij de veetransportsector. De bewindsvrouw intensiveert het toezicht op de naleving van wetten en regels tijdens transporten van varkens en runderen.

Dat schrijft de minister in een brief die vrijdagavond laat naar de Tweede Kamer werd gestuurd. De Partij voor de Dieren reageerde maandag als eerste op de inhoud van de brief.

De partij ziet in de maatregelen van de minister "een eerste doorbraak onder maatschappelijke en politieke druk".

Brancheprotocollen

Met ingang van woensdag komen ook de zogeheten 'brancheprotocollen' te vervallen. Via die protocollen gaven transporteurs aan dat ze zich hielden aan allerlei afspraken. In ruil daarvoor werd de inhoud van hun vrachtwagens niet meer gecontroleerd.

De Kamerfracties van de Socialistische Partij en van de Partij voor de Dieren pleitten recentelijk bij Verburg voor ingrijpen in de veetransportsector, naar aanleiding van incidenten met transporten van varkens naar Italië en Spanje. De partijen willen af van wat zij omschrijven als "onnodig gesleep met vee".

Kwaliteitsysteem

Tot nog toe ging Verburg ervan uit dat de sector zijn eigen verantwoordelijkheid zou nemen. Eind juni had ze dat ook nog gezegd tijdens een overleg met vertegenwoordigers uit de branche. Destijds riep ze hen ook op om met een "doelmatig werkend kwaliteitsysteem" te komen voor veetransporten.

Dat is kennelijk nog niet gelukt, want Verburg kapittelt de sector in haar Kamerbrief in stevige bewoordingen. "Gelet op de gebeurtenissen in de afgelopen tijd constateer ik dat de zorgplicht door een aantal vervoerders onvoldoende serieus wordt genomen", aldus de minister.

Maatregelen

"Ik zie goede initiatieven ontstaan, maar kan momenteel nog in onvoldoende mate de goeden van de kwaden onderscheiden. Hierdoor voel ik me genoodzaakt voor de gehele sector maatregelen te nemen."

Woensdag houden de Tweede Kamer en minister Verburg een spoeddebat over een Nederlandse varkenstransporteur die in Duitsland van de weg werd gehaald omdat er bloed uit zijn combinatie lekte. De truck bleek veel te veel varkens te vervoeren. Daardoor kampten 127 varkens met beetwonden.

Tip de redactie