Gedetineerde wacht twintig maanden op tbs-behandeling

DEN HAAG - Een gedetineerde die ruim twintig maanden wacht op overplaatsing naar een tbs-kliniek, heeft een kort geding aangespannen tegen de staat.

De man werd twee jaar geleden veroordeeld tot een maand celstraf en tbs. Omdat de gevangenisstraf er al lang en breed opzit, eist hij onmiddellijke overplaatsing uit zijn cel naar een tbs-kliniek.

De 41-jarige Hagenaar zit vast wegens diefstal, bedreiging en belediging. 'Het lijkt er op dat meneer vergeten is', meldde zijn advocaat maandag. Volgens de raadsman waren de vergrijpen betrekkelijk klein, maar omdat de Hagenaar al een behoorlijk strafblad met kleinere misdrijven had opgebouwd, kreeg hij als 'veelpleger' een celstraf opgelegd, in plaats van een taakstraf.

Het kort geding dient dinsdag voor de rechtbank in Den Haag.

Capaciteit

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie kan niet ingaan op individuele zaken. De tbs-sector kampt al tijden met een gebrek aan capaciteit. Daardoor komt het geregeld voor dat veroordeelden in de cel moeten wachten op een plaats in een tbs-kliniek.

De gemiddelde wachttijd voor deze 'passanten' bedroeg vorig jaar 247 dagen, 35 dagen minder dan het jaar ervoor. Vorig jaar zaten er 146 passanten in de gevangenis, in 2005 waren dat er nog 214.

Uitbreiding

De afname is volgens de zegsman te danken aan maatregelen die vorig jaar zijn genomen, zoals een uitbreiding van het aantal tbs-plaatsen. Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) verwacht aan het einde van deze kabinetsperiode voldoende tbs-capaciteit te hebben.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie