Voorlopig nog geen besluit over Uruzgan

DEN HAAG - Het kabinet neemt vooralsnog geen besluit over verlenging van de Nederlandse missie in Uruzgan.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijven de ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken), Eimert van Middelkoop (Defensie) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) maandag dat het onderzoek dat aan het besluit voorafgaat "niet voor het einde van de zomer" zal zijn afgerond.

Volgens een woordvoerder van Van Middelkoop is het nog niet duidelijk wanneer het besluit valt. Het kabinet had al eerder laten weten waarschijnlijk wat meer tijd nodig te hebben om de knoop te kunnen doorhakken.

Ingewijden in politiek Den Haag verwachten dat dat pas in oktober zal zijn.

Noodzaak

Vervolgens moet de Tweede Kamer zich erover uitspreken. Cruciaal daarbij is de opstelling van coalitiepartij PvdA, waarvan de achterban volgens peilingen sterk verdeeld is over de noodzaak van een langere missie. De komende tijd is er een aantal door PvdA-afdelingen georganiseerde bijeenkomsten waar gediscussieerd kan worden over de Afghanistan-missie.

Standpunt

Naar verwachting bepaalt de PvdA-Tweede Kamerfractie binnen een paar weken haar standpunt over een eventuele verlenging. "We nemen de tijd die we nodig hebben", aldus PvdA-Kamerlid Martijn van Dam maandag.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie