RIJSWIJK - Pluimveehouders die een bedrijf hebben in 'besmet' of 'verdacht' gebied, maar van wie de dieren zelf niet besmet of verdacht zijn, houden hun eieren zolang mogelijk vast. Bij verkoop aan bedrijven die eieren verwerken zouden ze niet meer dan 1 à anderhalve cent per stuk opleveren. Minister Veerman (Landbouw) heeft maatregelen aangekondigd om het strategisch gedrag te ontmoedigen. De eierberg wordt hem te groot.

De boeren hopen dat de kippen op hun bedrijf worden aangestoken door dieren van een bedrijf in de buurt. Op dat moment worden hun eieren 4 tot 5 cent waard. Want dat is het bedrag dat de overheid betaalt voor eieren van besmette of verdachte bedrijven (en ook voor bedrijven die binnen een straal van een kilometer afstand van zulke bedrijven liggen). Dat is dus drie keer zoveel als pluimveehouders van de verwerkende industrie krijgen.

Niet fris

Sinds maandagavond mogen pluimveehouders in de toezichtsgebieden, de 10-kilometerzones, weer eieren vervoeren naar verwerkende bedrijven in die gebieden.

Veerman zit met de kwestie in zijn maag. De grote voorraden maken de situatie op de bedrijven er niet frisser op. De hygiëne loopt gevaar. Om het strategisch gedrag van de boeren aan te pakken, heeft hij woensdag bepaald dat hij alleen nog eieren zal vergoeden die voor afgelopen maandag zijn gelegd. De overheid kan dat vaststellen omdat van elk bedrijf bekend is hoeveel eieren het pluimvee er dagelijks legt.

Belangenorganisaties LTO-Nederland en de Nederlandse Organisatie voor Pluimveehouders zijn verrast door de maatregel van Veerman. LTO gaat uitzoeken of hij wel past binnen de Europese regels voor het bestrijden van dierziekten.

Gif in voer

Veerman wil dat bedrijven sneller worden geruimd. Dit moet binnen 48 uur gebeuren. Eventueel wordt aan het voer van de dieren het giftige middel neocidol toegevoegd.

Inmiddels zijn sinds de uitbraak van klassieke vogelpest 4,4 pluimveedieren geruimd bij 209 bedrijven. Woensdag kwamen er weer verdenkingen van vogelpest bij, in Lunteren en Otterloo. In totaal zijn nu zestig bedrijven besmet. Op veertig bedrijven rust een verdenking.