Idee voor opdeling België begint te leven

BRUSSEL - Het idee om België op te delen in Vlaanderen en Wallonië komt steeds meer ter sprake. De Waalse krant Le Soir besteedt maandag vier pagina's aan de vergelijkbare scheiding van Tsjechoslowakije in 1992.

Tsjechië en Slowakije ontstonden toen de gebieden het niet eens konden worden over een nieuwe gezamenlijke regering.

In België blijkt het sinds juni eveneens zeer lastig voor Walen en Vlamingen om een nieuwe federale regering te vormen.

Splitsing van België is een scenario "waarover iedereen praat, ook al geloven weinigen erin", schrijft Le Soir. De krant opent de voorpagina met: "Leuk, leuk, zullen we scheiden?"

Vlaanderen heeft ruim 6 miljoen inwoners, Wallonië telt bijna 3,5 miljoen mensen. In EU-verband zijn ze dan vergelijkbaar met Denemarken en Litouwen.

Opdeling

Opdeling wordt al langer bepleit door het grote Vlaams Belang van Filip Dewinter en andere Vlaams-nationalistische partijen.

De Vlamingen en Walen leven in praktijk al grotendeels gescheiden. Vlamingen storen zich eraan dat ze steeds veel moeten betalen voor voorzieningen in Wallonië.

Bevoegdheden

De huidige regeringsvorming verloopt stroef door de Vlaamse eis voor meer bevoegdheden, die op Waals verzet stuit.

Parlementsvoorzitter Herman van Rompuy, die momenteel de mogelijkheden verkent, brengt maandag een tussentijds verslag uit aan koning Albert II. Daarbij wordt geen doorbraak verwacht.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie