Pakistaanse ex-premier Sharif terug (video)

ISLAMABAD - De voormalige Pakistaanse premier Nawaz Sharif is maandag na zeven jaar ballingschap teruggekeerd. Sharif kwam met een vliegtuig uit Londen aan in de hoofdstad Islamabad.

De politie had de luchthaven afgeschermd om er zeker van te zijn dat er geen aanhangers naar het vliegveld zouden komen om Sharif te verwelkomen. De politie raakte daarbij met circa honderd aanhangers van Sharif slaags.

Sharif werd in 1999 door middel van een staatsgreep door de huidige president Pervez Musharaf afgezet. Hij hoopt zich nu als leider van de democratische krachten te kunnen profileren.

Verkiezingen

Sharif wil meedoen aan de eerstvolgende verkiezingen om Musharaf te verslaan. Hij heeft gezegd dat hij in Pakistan de dictatuur die op het punt staat te vallen, een laatste zetje komt geven.

Corruptie

De inmiddels 57-jarige Sharif werd na zijn afzetting wegens corruptie tot levenslang veroordeeld. Maar hij werd in 2000 vrijgelaten op voorwaarde dat hij tien jaar lang in ballingschap zou blijven.

Het Pakistaanse hooggerechtshof heeft deze afspraak van tafel geveegd en oordeelde afgelopen maand dat Sharif het recht heeft terug te komen.

Tip de redactie