AMSTERDAM - Er doen sterke geruchten de ronde dat de Iraakse vice-premier Tariq Aziz isgevlucht naar Koerdisch grondgebied in het noorden van Irak en zich heeftovergegeven aan de plaatselijke autoriteiten.

Aziz zou zich in of om de stad Irbil hebben gemeld bij de Democratische Partijvan Koerdistan (KDP), een van de twee partijen die in het autonome gebied dedienst uitmaken. De KDP in Sulaymaniyah beaamt het bericht, een woordvoerdervan de KDP-afdeling in Irbil wil het echter niet bevestigen.

'Niet waar'

Amerikaanse functionarissen hebben de geruchten tegengesproken dat de Iraakse vice-premier Tareq Aziz of overgelopen of naar het noorden van Irak gevlucht zou zijn. "Deze geruchten zijn gewoonweg niet waar", aldus een hoge functionaris in Washington.

De Democratische Partij Koerdistan (PDK) die het in delen van Noord-Irak voor het zeggen heeft, verwees de geruchten eveneens naar het rijk der fabelen. Jawhar Salim zei: "alle geruchten over hoge Irakezen die zijn overgelopen zijn vals". Er zouden zich kleine groepjes Irakezen hebben overgegeven maar daar zaten geen kopstukken bij, aldus de PDK-topman.

Update

De Iraakse vice-premier Tareq Aziz heeft woensdag zelf een einde gemaakt aan alle geruchten over zijn verdwijing. De bewindsman verscheen live op de Iraakse televisie en beantwoordde vragen van journalisten.