ANKARA - Amerikaanse en Britse gevechtsvliegtuigen die hun basis in het Zuid-Turkse Incirlik hebben, mogen in geval van oorlog geen bombardementen uitvoeren op Irak. Dit is woensdag in kringen van de Turkse regering vernomen.

De vliegtuigen staan er op grond van een overeenkomst uit 1991. De Amerikanen en Britten verboden destijds Iraaks militair vliegverkeer in Noord-Irak en dwingen dat sindsdien met hun patrouillevluchten af. Met het vliegverbod werd de Koerdische bevolking tegen de Iraakse luchtmacht beschermd.

De naar schatting vijftig patrouillerende Amerikaanse en Britse gevechtsvliegtuigen bombarderem frequent Irak. Als excuus wordt daarbij aangevoerd dat de Irakezen met luchtafweer de patrouilles belaagden. Maar volgens een anonieme zegsman in Ankara mag er niet meer vanuit Turkije worden gebombardeerd indien de VS en Groot-Brittannië tot een aanval op Irak overgaan.

Stationering

De Turkse regering zal naar verluidt woensdag het parlement om toestemming vragen dat Amerikaanse vliegtuigen voor hun oorlog tegen Irak gebruik mogen maken van het Turkse luchtruim. De stationering van Amerikaanse troepen voor een aanval op Noord-Irak lijkt met dit beperkte voorstel van de baan.

De volksvertegenwoordiging stemt waarschijnlijk donderdag. Op 1 maart verwierp zij de stationering van Amerikaanse troepen in Turkije voor een aanval op het buurland.