AMSTERDAM - De militaire inlichtingendienst (MIVD) heeft een wapenvondst bij de arrestatie van Sam Klepper en John Mieremet in 1991 verzwegen.

De wapens waren geroofd uit een depot van een geheime overheidsorganisatie en de vondst zorgde voor grote onrust bij de MIVD. Dat meldt het tv-programma Reporter zondag op basis van een vertrouwelijk document van de dienst.

Wapendepot

Het ondergrondse wapendepot behoorde toe aan Operatiën & Inlichtingen, ook wel Gladio genoemd. Deze overheidsorganisatie werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht om in het geval van een Russische bezetting het binnenlands verzet te leiden. Gladio heeft tot 1992 bestaan.

Klepper en Mieremet

Op 29 augustus 1991 arresteerde de Alkmaarse politie Sam Klepper en John Mieremet. In hun auto lagen onder meer mitrailleurs en handgranaten.

De MIVD stelde vast dat een deel van de wapens afkomstig was uit het leeggeroofde Gladio-depot.

Depot

Het depot lag begraven in de Scheveningse bosjes in Den Haag. Het omvatte veertig metalen kisten met pistolen, revolvers, mitrailleurs, handgranaten en explosieven, waaronder semtex.

IJskasten

De roof vond midden jaren tachtig plaats, maar werd volgens Reporter pas geruime tijd later ontdekt omdat de daders de wapenkisten hadden vervangen door oude ijskasten.

Daardoor werd de diefstal bij tussentijdse inspecties met een metaaldetector niet opgemerkt.

Politiek gevoelig

De inlichtingendienst besloot de vondst onder de pet te houden, omdat de zaak politiek uiterst gevoelig lag, meldt het tv-programma.

"Dit kan ongewenste publiciteit teweegbrengen, wellicht zelfs in de Gladio sfeer", concludeerde de MIVD.