ASSEN - De 34-jarige H.P. uit Klazienaveen is woensdag door de rechtbank in Assen veroordeeld tot drie jaar celstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk. De rechtbank acht bewezen dat de man van juni 2001 tot november vorig jaar zijn twee zoontjes opnieuw had ontvoerd naar het buitenland.

P. was al eens door de Asser rechtbank veroordeeld tot zes maanden cel voor een eerdere kidnapping van het tweetal. De celstraf is conform de eis van de officier van justitie.

De rechtbank tekende in haar vonnis aan dat de maximale straf voor kinderontvoering twaalf jaar cel is. De straf pakt echter fors lager uit, omdat P. volgens de rechters de kinderen goed heeft verzorgd en voor zijn gevoel aan zijn vaderplicht heeft voldaan. De rechters wezen er wel op dat zij dat gevoel niet delen.

Tijdens de zitting bleef P. volhouden dat hij de kinderen (nu vijf en drie jaar oud) ontvoerde om ze te beschermen tegen zijn ex-vrouw, die ze zou mishandelen. Dat laatste acht de rechtbank niet bewezen.

De officier eiste ook een schadevergoeding van bijna 100.000 euro voor de moeder, maar die eis werd door de rechtbank niet-ontvankelijk verklaard. De vrouw kan dit geld wel eisen in een civiele procedure.