AMSTERDAM - Osama bin Laden houdt de Amerikanen in een vrijdag, vier dagen voor 11 september, vrijgegeven video voor dat ze zich tot de islam moeten bekeren, als ze willen dat de oorlog in Irak ophoudt. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender ABC, die over een kopie van de video beschikt.

De Arabische nieuwszender Al-Jazeera zond een fragment uit de video uit. Het is voor het eerst sinds bijna drie jaar dat er nieuwe beelden van Bin Laden zijn verschenen.

De Al-Qaedaleider roert de overwinning van de Democraten bij de Amerikaanse Congresverkiezingen aan, plus die van Nicolas Sarkozy bij de in mei gehouden Franse presidentsverkiezingen.

Bin Laden

Bin Laden uit op de dertig minuten durende video geen duidelijke dreigementen. Ook roept hij niet rechtstreeks op tot het plegen van aanslagen.

Wel heeft hij het een aantal keer over 11 september en doceert hij de Amerikanen over de weigering van hun leiders om de oorlog in Irak te beëindigen, hoewel het verzet tegen de oorlog in de VS steeds groter wordt.

Geweld

"Er zijn twee manieren om er een eind aan te maken. De eerste is dat wij dat doen, door het geweld en het moorden op te voeren. Dat is onze plicht en dat is wat onze broeders doen. De tweede is dat jullie dat doen.

Ik nodig jullie uit om de islam te omarmen", zegt Bin Laden, wiens voorheen vrijwel volledig grijze baard op de video zwart is.

Bekeren

Als de Amerikanen zich eenmaal tot de islam gaan bekeren, zo betoogt Bin Laden, zullen de grote bedrijven die achter de oorlog zitten beseffen dat het volk niet meer in het democratische systeem gelooft en op zoek is naar een alternatief, te weten de islam.

En om de Amerikanen op hun schreden te doen terugkeren zullen de bedrijven hun wens inwilligen en de oorlog stopzetten, meent hij.

Al-Sahab, de mediatak van Al-Qaida, kondigde donderdag al aan dat er een video zou verschijnen waarop Bin Laden het Amerikaanse volk toespreekt.

De laatste audioboodschap van Bin Laden dateert van ruim een jaar geleden. In de tussentijd liet de tweede man van Al-Qaida, Ayman al-Zawahri, wel geregeld van zich horen.

CIA

Eerder waarschuwde de inlichtingendienst CIA dat het wel geluiden had opgevangen dat al-Qaeda grote aanslagen voorbereidt in de Verenigde Staten.

Dit verklaarde de directeur van de CIA, Michael Hayden, tegen de denktank Council on Foreign Relations in New York. De waarschuwing komt aan de vooravond van de herdenking van de aanslagen van 11 september 2001.

"Onze analisten stellen met grote zekerheid vast dat het centrale leiderschap van al-Qaeda complotten beraamt met een grote impact op het Amerikaanse vaderland", zei Hayden.

Al-Qaeda richt zich daarbij op doelen die "een grote hoeveelheid slachtoffers, een indrukwekkende verwoesting en een aanzienlijke economische naschok" zouden opleveren, aldus de CIA-topman.