DEN HAAG - De PvdA wil verder met het CDA om te proberen samen een kabinet te vormen. PvdA-leider Bos zei woensdag na fractieberaad dat de sociaal-democraten "manieren hebben besproken om er met het CDA uit te komen". Hij benadrukte dat een voorwaarde is dat beide partijen "radicaal moeten stoppen met zwartepieten."

Bos wilde verder nog geen details geven. Hij wil woensdagmiddag eerst met CDA-leider Balkenende praten. Wel gaf hij aan dat "het vertrouwen van beide partijen" moet komen om het dinsdag gerezen conflict op te lossen. CDA en PvdA botsten toen over de Nederlandse opstelling over de aanstaande Irak-oorlog.

'Ontploffen'

Als de bereidheid er eenmaal is, verwacht Bos dat er wegen zijn te vinden om er samen uit te komen. Hij vindt het "moeilijk uit te leggen" de formatie nu "te laten ontploffen" om over een paar weken vervolgens de draad weer op te pakken.

CDA

Het CDA vindt dat de bal bij de PvdA ligt. Bos heeft het vertrouwen geschonden en dus moet hij een knieval maken, vinden de christen-democraten. "Wij moeten helemaal niets", reageerde Bos. "De oppositie is geen alternatief om je voor te schamen."