KOEWEIT-STAD - In delen van de Koeweitse woestijn woedt een hevige zandstorm, die het zicht sterk beperkt. Op sommige plaatsen is het beperkt tot enkele meters, elders tot ruim vijfhonderd meter. Ook in de Iraakse hoofdstad Bagdad woedt een zandstorm. Meteorologen voorspellen dat de storm in Koeweit woensdagavond gaat liggen en dat het zicht donderdag weer goed zal zijn.

De Amerikaanse legerleiding heeft eerder gezegd dat het weer een rol kan spelen bij de timing van een aanval. Zandstormen hebben als nadeel dat zij het zicht beperken en de kwetsbare geavanceerde apparatuur van de Amerikaanse en Britse troepen kunnen beschadigen. Maar zij hebben als groot voordeel dat zij de Amerikanen en Britten beschermen tegen waarneming door de Iraakse strijdkrachten en dat de temperatuur in de storm lager is.

De temperatuur kan volgens de meteorlogen woensdag oplopen tot graden Celsius. In de zomer kan de temperatuur in de grensstreek tussen Koeweit en Irak in de buurt van de 50 graden komen.

De Iraakse hoofdstad Bagdad is door een zandstorm bedolven onder een dikke laag zand. Daardoor was er in grote delen van de stad minder verkeer, maar in het centrum was er nauwelijks effect op de drukte. Het openbaar vervoer reed daar volgens de normale dienstregeling.