DEN HAAG - De Tweede-Kamerfracties van CDA en PvdA komen woensdagmorgen elk in een ingelaste vergadering bijeen om te bespreken wat de gevolgen zijn voor de kabinetsformatie van het verschil in standpunt over Irak.

De geplande onderhandelingsronde tussen CDA-leider Balkenende en PvdA-leider Bos over het financieel beleid gaat niet door. De kabinetsformatie onder leiding van de informateurs Donner en Leijnse wordt waarschijnlijk in de loop van woensdagmiddag hervat. Irak zal dan het enige onderwerp van gesprek zijn.

De formatiebesprekingen tussen CDA en PvdA dreigen stuk te lopen nadat beide partijen dinsdagavond keihard in botsing kwamen over het standpunt van het kabinet-Balkenende over de op handen zijnde Irak-oorlog. Bos is het er niet mee eens dat het kabinet politieke steun heeft uitgesproken voor de voorgenomen actie van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Vice-fractievoorzitter Verhagen van het CDA noemde de PvdA-opstelling 'diep triest'. Bos heeft de afgelopen weken diverse keren gezegd dat de formatie schipbreuk zou leiden als de standpunten van CDA en PvdA over Irak uiteen zouden blijven lopen.