TILBURG - Tilburg blijft de Heilige Margarita Mariakerk beboeten bij een overschrijding van de geluidsnorm door het luiden van de kerkklok. Dat blijkt uit een beslissing van het gemeentebestuur die donderdag is gepubliceerd.

De principiële bezwaren van de pastoor tegen het dwangsombesluit zijn door de gemeente ongegrond verklaard. Een adviescommissie van de gemeente oordeelde dat de burgemeester een autonome bevoegdheid heeft om op te treden tegen het hinderlijke klokgelui van pastoor Harm Schilder.

De ernstige overlast hoeft vanuit het recht op godsdienstvrijheid niet getolereerd te worden en een dwangsom van 5000 euro per overtreding is geen onevenredige maatregel, aldus het advies. Het gemeentebestuur neemt de adviezen over.

Dwangsom

In augustus legde de gemeente verschillende keren een dwangsom van 5000 euro op omdat de kerkklok voor de vroege viering om 7.15 uur ver boven de toegelaten norm van 70 decibel klonk. Vanaf de dag dat er een hoorzitting diende over de bezwaren van de parochie tegen het dwangsombesluit blijven de kerkklokken binnen de geluidsnorm.

De pastoor was donderdag nog niet op de hoogte van de beslissing van de gemeente en wilde daarom niet reageren. Zijn advocaat verblijft in het buitenland en was niet bereikbaar. Ze kondigden eerder aan in beroep bij de rechter te gaan bij een negatieve beslissing op hun bezwaren.