SANTIAGO DE CHILE - Koningin Beatrix begint woensdagmiddag met prins Willem-Alexander en prinses Máxima aan een driedaags staatsbezoek aan Chili. Rond vijf uur in de middag Nederlandse tijd arriveren ze in het hartje van de hoofdstad Santiago de Chile aan de voet van de Andes. Hun eerste doel is een krans te leggen bij het Nationale Monument.

Het monument herbergt de as van de eerste president van het onafhankelijke Chili, Bernardo O'Higgins. Deze sociaal bewogen man moest overigens weinig van adel hebben: hij schafte bijna twee eeuwen geleden al het gebruik van adellijke titels af.

Vrolijk wuivend

De koningin en prinses Máxima zijn al sinds zaterdag in Chili. Ze acclimatiseerden in de omgeving van het zuidelijk gelegen Temuco. De krant El Mercurio, die al een hele bijlage aan Nederland wijdde, toonde deze week een foto van de zojuist in Chili gearriveerde vorstin, vrolijk wuivend vanuit een terreinwagen. Prins Willem-Alexander voegt zich woensdag pas in de stad bij zijn moeder en vrouw, kort nadat hij is teruggekeerd van de waterconferentie in Japan.

Margarita

De koningin zal tijdens dit bezoek niet zoals gebruikelijk worden vergezeld door de minister van Buitenlandse Zaken. De Hoop Scheffer heeft andere zaken aan zijn hoofd. Hij wordt in Chili vervangen door zijn staatssecretaris Atzo Nicolaï, toevallig de neef van Peter Nicolai, de advocaat van prinses Margarita, die de vorstin het dwarsbomen van haar man en hun huwelijk verwijt. Atzo Nicolaï zal woensdag met een Chileense collega een zogenoemd 'memorandum of understanding' tekenen over de uitwisseling van defensiepersoneel en -kennis. Ondanks de voortschrijdende democratisering nemen de strijdkrachten in Chili nog steeds een zeer sterke positie in. Zo kan de president wel kopstukken in het leger benoemen, maar ze alleen met de grootst mogelijke moeite ontslaan. In het gevolg van Beatrix bevindt zich verder als altijd ook Felix Rhodius, de directeur van het Kabinet der Koningin, dat in de Margarita-kwestie ook een hoofdrol kreeg toebedeeld. Het Nederlandse gezelschap wordt in Santiago welkom geheten door president Ricardo Lagos Escobar (65).

Gelukkig

Volgens de Nederlandse ambassadeur in Chili, H. Nijenhuis, is die 'buitengewoon gelukkig' met het staatsbezoek, want al lopen de Zuid-Amerikaanse presidenten al staatsbezoekend af en aan in Chili, koningen en koninginnen zijn er zelden gezien. Nijenhuis verwacht dat de Chileense president zich ook ondanks de gespannen situatie in de wereld net zo grondig aan het Nederlandse bezoek kan wijden als steeds de bedoeling was. Op het programma voor de eerste dag van dit staatsbezoek staan verder onder meer een bezoek aan het Hooggerechtshof en het stadhuis. De Prins van Oranje gaat naar een centrum voor vredeshandhaving, terwijl zijn moeder en zijn echtgenote op datzelfde moment een tehuis aandoen voor kinderen met het HIV-virus of aids.

Geen stadswandeling

Een wandeling van de koninklijke gasten door de stad gaat 'om veiligheidsredenen' niet door, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst, hoewel er 'geen concrete aanwijzigen' zijn voor enig gevaar.