WASHINGTON/ANKARA/DIYARBAKIR - De Turkse minister van Defensie, Vecdi Gonul, heeft dinsdag (plaatselijke tijd) in Washington een onvoorziene ontmoeting gehad met zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Rumsfeld. Dit is van het Pentagon vernomen. Ankara staat onder sterke Amerikaanse druk zijn medewerking te verlenen aan de op handen zijnde oorlog tegen Irak.

Het Turkse parlement, dat eerder tegen stemde, kan zich woensdag of donderdag opnieuw uitspreken over medewerking aan een Amerikaanse aanval op Irak, aldus de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan dinsdag.

Woensdagochtend zei een regeringswoordvoerder dat de gesprekken met de Amerikanen over de precieze inhoud van de samenwerking nog gaande zijn. In principe heeft Ankara al toegezegd dat de Amerikanen over Turks grondgebied mogen vliegen. Daarnaast wil de regering het parlement toestaan de stationering van VS-troepen in Turkije en het sturen van Turkse troepen naar Noord-Irak toe te staan.

Afgewezen

Op 1 maart wees een meerderheid van de volksvertegenwoordiging een regeringsvoorstel over steun aan een aanval af. Het voorstel beoogde die steun aan de VS door toe te staan dat er 62.000 Amerikaanse militairen in Turkije konden worden gelegerd.

De VS zetten Turkije onder grote druk om troepen toe te laten. Ze hebben Turkije nodig om een front in noordelijk Irak te openen. Turkije zou op zeker 30 miljard dollar beloning kunnen rekenen indien Ankara de VS hun zin geeft. Het recht om over Turkije te vliegen alleen is onvoldoende reden voor financiële compensatie, aldus een anonieme Amerikaanse functionaris.

De Turkse minister Ali Babacan zei dinsdag optimistisch te zijn dat het parlement het nieuwe voorstel aanneemt. De gouverneur van de provincie Diyarbakir in het zuidoosten van het land heeft dinsdag aangekondigd dat journalisten die langs de grens met Irak zijn neergestreken, zich opnieuw moeten accrediteren.