RIJSWIJK - Nederlandse media trekken hun verslaggevers terug uit de Iraakse hoofdstad Bagdad en sturen er geen nieuwe heen. De verwachte oorlog maakt het werken daar te onveilig, oordeelden de meeste hoofdredacties dinsdag.

Journaal-verslaggever Gerri Eickhof zit nog in Bagdad en was van plan daar te blijven. De dekking van de verzekering vervalt volgens hem echter wanneer het ultimatum van de Amerikaanse president Bush aan Saddam Hussein is afgelopen. De kans is daarom groot dat hij woensdag Bagdad zal verlaten, zei Eickhof dinsdagavond in het NOS Journaal. Volgens zijn baas hoofdredacteur Hans Laroes van het journaal is dat niet de belangrijkste reden. "Nee, dat is de veiligheid. De eerste bombardementen zullen niet zo gevaarlijk zijn, die zijn vrij precies. Het gaat om wat er daarna gebeurt, wanneer gewapende groepen door Bagdad trekken en zich misschien uitleven op westerlingen," aldus Laroes.
Zijn NOS-radiocollega Mustapha Oukbih (Radio 1 Journaal), is in de loop van dinsdag al vertrokken naar Jordanië.

RTL was van plan Conny Mus uit Israël naar Bagdad te sturen, maar besloot dinsdagavond dat niet te doen. Volgens een woordvoerder was dat een gezamenlijke beslissing van de RTL-leiding en de verslaggever. Mus gaat nu proberen verslag te doen vanuit het grensgebied van Jordanië en Irak. RTL blijft voorlopig gebruik maken van de Vlaamse VTM-verslaggever Luc de Smet, die nog wel in de hoofdstad verblijft.

Voor de gezamenlijke omroepen verbleef Tom Kleijn (NOVA) tot dinsdag in Bagdad, maar ook hij is naar Jordanië vertrokken. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) weet niet of er Nederlandse schrijvende verslaggevers, radiocorrespondenten of freelancers ondanks de oorlogsdreiging in Bagdad blijven.

In de regio verblijven wel veel Nederlandse verslaggevers. In Koeweit zitten onder anderen Tim Dekkers (Netwerk), Jelle Visser (Twee Vandaag), Jaap van Deurzen (RTL) en Wouter Kurpershoek (NOS). In Turkije zit Bart Hettema (RTL).