DEN HAAG - De familie van de Nederlandse vrouw die zich enkele jaren geleden in Colombia bij de guerrillagroep FARC aansloot, heeft in 2003 contact gezocht met de Nederlandse ambassade in Bogota.

De familie zocht de vrouw, Tanja Nijmeijer, maar wilde geen officieel verzoek aan de autoriteiten doen om haar op te sporen.

Kwestie

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag woensdag gezegd. Hij bevestigde hiermee berichten in NRC Handelsblad en de Volkskrant dat de ambassade wél op de hoogte was van de kwestie. Eerder was dat ontkend.

Omdat het verzoek informeel en vertrouwelijk was, is er destijds geen dossier aangelegd. Een oud-medewerker van de ambassade heeft zich bij het ministerie gemeld met deze informatie, aldus de woordvoerder van het departement.

Medewerkers

Ook de latere ambassadeur Frans van Haren is niet ingelicht door de kleine kring van medewerkers op de ambassade die destijds van de zaak afwist.

De familie wilde de Colombiaanse autoriteiten niet inschakelen, omdat de vrouw zich zelf had aangesloten bij de terreurbeweging die strijdt tegen de Colombiaanse strijdkrachten.

Wel is het Rode Kruis destijds ingelicht zodat die aan de hand van haar signalement kon nagaan of zij mogelijk in een ziekenhuis lag of was omgekomen. Deze acties leverden niets op.