BELGRADO - Het Servische parlement heeft dinsdag de hervormer Zoran Zivkovic gekozen tot opvolger van de vorige week vermoorde premier Zoran Djindjic. De tweede man van Djindjic' Democratische Partij (DS) kreeg 128 stemmen. Honderd volksvertegenwoordigers stemden tegen, terwijl twee zich van stemming onthielden.

De keuze voor de 42-jarige Zivkovic onderstreept de standvastigheid waarmee de regerende coalitie DOS de door Djindjic ingevoerde economische en politieke hervormingen wil voortzetten. Alle ministers van Djindjic blijven ook in de nieuwe ploeg aan. De -jarige regeringsleider Djindjic werd woensdag in Belgrado doodgeschoten.

De uitslag van de verkiezing werd in het parlement met applaus begroet. De partijen van de voormalige president Milosevic, de rechts-radicale Seselj en de vermoorde militieleider Arkan kondigden van te voren al aan tegen te stemmen. Zivkovic kon ook niet rekenen op de steun van de Democratische Partij van Servië (DSS), geleid door de voormalige Joegoslavische president Kostunica. Die verliet de regeringscoalitie DOS vorig jaar.

Georganiseerde misdaad

In zijn eerste rede als premier verklaarde Zivkovic de oorlog aan de georganiseerde misdaad in Servië. Volgens de autoriteiten zit een criminele bende achter de aanslag. Sinds de moord op Djindjic zijn in het hele land meer dan 750 verdachten gehoord, en ruim vierhonderd vastgezet, aldus de kersverse minister-president in het parlement.