TASJKENT - Oezbekistan heeft besloten een brug naar Afghanistan, beter bekend als de Vriendschapsbrug, zondag te heropenen voor humanitaire hulp aan Afghanistan. Dit hebben de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell en de Oezbeekse president Islam Karimov zaterdag bekendgemaakt.

"Gezien de humanitaire situatie in Afghanistan is besloten de brug over de rivier Amudarya te heropenen na een technische inspectie", aldus Powell tijdens een persconferentie in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent.

Oezbekistan sloot de brug vijf jaar geleden om het geweld dat uitging van het Talibanregime buiten de deur te houden. Ook de regering van Tadzjikistan heeft besloten hulpkonvooien de grens met Afghanistan te laten oversteken over de rivier de Piandj (die overgaat in de Amudarya), die beide landen van elkaar scheidt.

Het eerste konvooi met 250 ton hulpgoederen zal zondagochtend de Piandj oversteken op weg naar het voormalige Talibanbolwerk Kunduz.

De doorgang over de rivier was sinds september 2000 gesloten, nadat de Taliban de havenstad Sher Khan hadden bezet. Colin Powell heeft een kort bezoek aan Kirgizië zaterdag afgelast wegens het slechte weer. In plaats daarvan reist hij direct door naar Kazachstan. Dit heeft zijn woordvoerster Cynthia Church zaterdag bekendgemaakt.