DEN HAAG - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen idee wie de Nederlandse studente 'Eillen' is, die volgens een in de media gepubliceerd dagboek tegen haar zin bij de communistische guerillabeweging FARC in Colombia zit. Dat heeft een woordvoerder maandag gezegd.

'Eillen', noch haar familie heeft ooit contact gezocht met de Nederlandse ambassade in Colombia of het ministerie. De Nederlandse ambassade in Colombia kijkt nu of bij de lokale autoriteiten misschien meer informatie over 'Eillen' te achterhalen valt.

Mocht dat lukken, dan zou het ministerie samen met de lokale autoriteiten kunnen onderzoeken waar ze zit en of er iets voor haar gedaan kan worden. Maar het ministerie realiseert zich ook dat het leveren van kritiek op de FARC en het bekend worden van haar identiteit niet zonder gevaar voor haar is.

Studenten

Liduine Zumpolle, oud-medewerker van Pax Christi, heeft tegen de Wereldomroep gezegd dat FARC actief in Nederland en andere Europese landen rekruteert. Volgens haar worden vooral studenten met linkse sympathieën benaderd door contactpersonen van de FARC. Een woordvoerster van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) kon hier niets over zeggen.

Zumpolle vermoedt dat momenteel drie Nederlandse jongeren meevechten met de guerrillabeweging in Colombia.