NEW YORK - De chef van de VN-wapeninspecteurs Hans Blix heeft een lijst gemaakt met ontwapeningseisen waaraan Irak moet voldoen, ondanks het vertrek van de inspecteurs uit Bagdad dinsdagochtend.

De "belangrijkste overgebleven ontwapeningstaken" van Blix zijn nodig volgens een resolutie uit 1999, waarin Irak wordt verplicht te voldoen aan een 'werkprogramma'. Het rapport is maandag uitgereikt aan de leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

In het rapport staat niet dat Irak nog gevaarlijke wapens verbergt, maar maakt wel onomwonden duidelijk dat de inspecteurs niet tevreden zijn met de informatie die Bagdad heeft gegeven over hun massavernietigingswapens.

Inspecteurs

Inmiddels hebben de VN-wapensinspecteurs dinsdag hun hoofdkwartier in Bagdad verlaten en zijn ze op weg naar het vliegveld. Dit is van ooggetuigen in de Iraakse hoofdstad vernomen.

Volgens een VN-woordvoerder vertrekt omstreeks 07.00 uur (Nederlandse tijd) een eerste vliegtuig met VN-inspecteurs naar Cyprus. Ook de medewerkers van het 'olie-voor-voedsel'-programma zijn door VN-secretaris-generaal Kofi Annan teruggeroepen.