PARIJS - Het ultimatum dat de Amerikaanse president Bush zijn Iraakse ambtgenoot Saddam Hussein heeft gesteld, is een "unilaterale beslissing" die indruist tegen "de wil van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties". Dit staat in een verklaring die dinsdagochtend is uitgegeven uit naam van de Franse president Jacques Chirac.

Volgens Chirac heeft Bush de wereld tegen zich en zou een aanval zonder steun van de VN een "zware verantwoordelijk" zijn op de schouders van Washington.

China

Een oorlog in Irak moet worden voorkomen. De VN-wapeninspecteurs zouden hun werk moeten voortzetten. Dit heeft de nieuwe Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Li Zhoaxing, dinsdag verklaard na het Amerikaanse ultimatum aan Bagdad.

De nieuwe premier van de Volksrepubliek, Wen Jiabao, voegde daar later aan toe dat "alle inspanningen" moeten worden gedaan om een oorlog tegen Irak te voorkomen. China zal naar een vreedzame oplossing blijven zoeken. Tevens vroeg Wen Irak zich aan de VN-resoluties te houden en verboden wapens van de hand te doen.