COLOMBO - De Srilankaanse president Chandrika Kumaratunga heeft zondag haar aartsvijand Ranil Wickremesinghe ingezworen als nieuwe premier. Wickremesinghe behaalde bij de bloedige parlementsverkiezingen vorige week, waarbij meer dan veertig mensen omkwamen, een klinkende overwinning.

De 52-jarige Wickremesinghe is de leider van de Verenigde Nationale Partij (UNP). De installering van de nieuwe regering zal nog even op zich laten wachten, omdat Wickremesinghe er nog niet over uit is met welke partij hij een coalitie wil vormen. De nieuwe premier behaalde bij de verkiezingen met zijn UNP 109 zetels, vier te weinig voor een absolute meerderheid.

Wickremesinghe, die zeven jaar in de oppositiebanken heeft gezeten, wil vooral de macht van president Kumaratunga van de Volksalliantie (PA) inperken. De alliantie heeft de verkiezingen dan wel verloren, Kumaratunga is nog vijf jaar president.

Waarnemers voorspellen dan ook politiek vuur tussen beide rivalen. Ook wil Wickremesinghe laten zien dat hij de door burgeroorlog ingestortte economie weer kan laten opleven en dat er weer schot komt in de vredesbesprekingen met de separatistische Tamil Tijgers

De burgeroorlog duurt al twintig jaar en heeft zeker aan 68.000 mensen het leven gekost. De Tamil Tijgers strijden voor onafhankelijkheid van het gebied waar vooral Tamils wonen, in het noorden en oosten van het eiland. Achttien procent van de Srilankanen zijn hindoestaanse Tamils. Driekwart van de bevolking bestaat uit veelal boeddhistische Singalezen