WASHINGTON - Na de toespraak van president Bush over een mogelijke Irak-oorlog is het land in verhoogde staat van paraatheid gebracht in verband met een verhoogd risico van terreuraanslagen. Het waarschuwingsniveau 'geel' (verhoogd) is opgewaardeerd naar 'oranje' (hoog), aldus een woordvoerder van de veiligheidsdiensten. Oranje is het op een na hoogste niveau van paraatheid.

Volgens Tom Ridge van Homeland Security, het 'superministerie' voor binnenlandse veiligheid, geloven geheime diensten dat bij een Irak-oorlog terroristen in de hele wereld zullen proberen aanslagen te plegen op Amerikaanse doelen, evenals op de bondgenoten van de VS. De president zei in zijn toespraak dat de afgelopen tijd personen het land uit zijn gezet die banden hadden met het Iraakse regime.

Verder zijn de veiligheidsmaatregelen op vliegvelden en zeehavens nog eens extra opgeschroefd. De gouverneurs van de Amerikaanse staten werken volgens de president nauw samen met Homeland Security om gewapend toezicht te verzorgen voor alle cruciale objecten in het land.