AMSTERDAM - Iran verrijkt naar eigen zeggen steeds meer uranium. Het land beschikt inmiddels over meer dan drieduizend werkende centrifuges voor de verrijking van uranium, zei president Mahmoud Ahmadinejad zondag.

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap van de Verenigde Naties (IAEA) bracht enkele dagen geleden nog een rapport uit waarin staat dat Iran over een kleine tweeduizend werkende centrifuges beschikt.

Ook stelde het IAEA dat Iran minder uranium is gaan verrijken en nu meewerkt met IAEA-inspecteurs. Iran kan volgens het IAEA nog lang geen kernwapens maken.

Sancties

De geclaimde vooruitgang bij het verrijken van uranium, een cruciale stap voor de productie van kernwapens, kan door het Westen worden aangegrepen om Iran opnieuw sancties op te leggen. Onder meer de Verenigde Staten en Israël zeggen dat Iran kernwapens wil ontwikkelen.

Iran ontkent dit en zegt dat zijn nucleaire programma slechts is gericht op het opwekken van energie. De VN-Veiligheidsraad heeft Iran al twee keer sancties opgelegd.

Centrifuges

Het Westen dacht dat Iran na slechts één resolutie door de knieën zou gaan, maar in plaats daarvan heeft het land op nucleair gebied vooruitgang geboekt en meer dan drieduizend centrifuges in gebruik, zei Ahmadinejad volgens de website van de staatstelevisie.

In april kondigde Iran al aan dat het over drieduizend werkende centrifuges beschikte, maar het IAEA zei toen dat in de ondergrondse verrijkingsfaciliteit in Natanz slechts 328 werkzame centrifuges stonden.

In het laatste rapport sprak het IAEA van bijna tweeduizend werkende centrifuges. Daarnaast zouden 650 centrifuges worden getest. Uiteindelijk wil Iran in Natanz 54.000 centrifuges laten draaien.