RIJSWIJK - Nederlandse luchthavens en instellingen in de gezondheidszorg zijn extra alert op de mysterieuze longziekte die nu voor het eerst in Europa is gesignaleerd. Ziekenhuizen hebben van de Inspectie voor de Gezondheidszorg de opdracht gekregen eventuele patiënten meteen te isoleren.

De ernstige aandoening, het Severe Acute Respiratory Syndrome' (SARS), verspreidt zich vooral in de ziekenhuisomgeving. Dat blijkt uit de circulaire die de inspectie maandag heeft opgesteld.

De inspectie waarschuwt ziekenhuizen en huisartsen voor patiënten met hoge koorts, die hoesten en moeite met ademen hebben en die onlangs in Hongkong, de provincie Guangdong in China of Hanoi in Vietnam in aanraking zijn geweest met personen met gelijkwaardige kwalen.

Masker

Totdat de oorzaak bekend is, moeten ziekenhuizen patiënten direct isoleren. Personen die de patiënt bezoeken moeten een masker dragen. Een aantal academische ziekenhuizen in de nabijheid van Schiphol zoals het Academisch Medisch Centrum (AMC) en het VU Medisch Centrum in Amsterdam is verzocht observatieruimte beschikbaar te houden.

De GG&GD heeft personeel op de luchthavens Schiphol en Maastricht Aachen Airport (MAA) gevraagd extra waakzaam te zijn voor passagiers die mogelijk met de ziekte zijn besmet. Het personeel van luchtvaartmaatschappijen op Schiphol heeft een telefoonnummer gekregen dat ze meteen kunnen bellen zodra ze mensen met verdachte symptomen zien langskomen. De GG&GD bepaalt vervolgens wat te doen.

Afzonderen

Singapore Airlines heeft haar personeel op de hoogte gebracht van de symptomen van de ziekte. Bij verdachte gevallen probeert de bemanning de persoon in kwestie zoveel mogelijk af te zonderen van de rest van de passagiers, aldus een woordvoerder van het kantoor in Nederland.

Zoektocht

De oorzaak van de ziekte is nog niet bekend en ook is niet duidelijk hoe de ziekte wordt verspreid. Het Nationaal Influenza Centrum (NIC) in Rotterdam doet mee aan de wereldwijde zoektocht naar de verwekker van de mysterieuze longziekte. Dat heeft prof.dr. A. Osterhaus van het NIC maandag met de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) afgesproken.

Geen paniek

Osterhaus ziet geen reden voor Nederlanders om in paniek te raken over de longziekte. "Ik kan niet garanderen dat zij niet in Nederland zal voorkomen. Maar we hebben een goede infrastructuur om eventuele problemen het hoofd te bieden." Volgens Osterhaus is het nog onduidelijk hoe lang het zal duren voordat bekend is wat de oorzaak is van de ziekte. Het is zelfs niet duidelijk of het om een virus of een bacteriële infectie gaat. "Maar als het een bekend virus is, komen we er in een week uit," stelt de viroloog.

Niet onnodig reizen

Het aantal verdachte gevallen breidde zich maandag in Europa verder uit. Zaterdag werden in het Duitse Frankfurt de twee eerste personen in een ziekenhuis opgenomen met de symptomen van SARS. Daar kwamen maandag meldingen uit Groot-Brittannië, Slovenië, Oostenrijk en Zwitserland bij. De mysterieuze ziekte zou ook al in Maleisië, Australië en Canada zijn opgedoken. Veel landen hebben hun inwoners opgeroepen geen onnodige reizen naar Azië te maken.

Wereldwijde waarschuwing

De WHO deed zaterdag voor het eerst in tien jaar een wereldwijde waarschuwing uitgaan. De organisatie schatte twee dagen later het aantal mensen in de wereld bij wie SARS is vastgesteld op 167. Vier personen zouden volgens de WHO met zekerheid aan de aandoening zijn bezweken.