LONDEN - De Britse technisch voorzitter van het Lagerhuis, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Robin Cook, heeft maandag zijn ontslag ingediend vanwege de Irak-crisis. Dat heeft een regeringswoordvoerder bekendgemaakt.

Cook verliet de ambtswoning van premier Tony Blair nog voordat daar een speciale kabinetsvergadering over Irak begon. Hij zei dat hij niet medeverantwoordelijk wil zijn voor een beslissing om troepen Irak in te sturen zonder goedkeuring van de internationale gemeenschap.

Verzet

Cook is het eerste slachtoffer van de Irak-crisis in de Britse regering, waar een belangrijk deel van de regerende Labour Party zich verzet tegen een oorlog zonder toestemming van de VN-Veiligheidsraad.

Nachtje

Cook was het enige politieke kopstuk dat zijn conclusies trok. Hoewel de minister voor Internationale Ontwikkeling Clare Short vorige week al aankondigde dat ze haar consequenties trekt als Groot-Brittannië meedoet aan een aanval op Irak zonder tweede resolutie van de VN-Veiligheidsraad, zei haar woordvoerder dat ze "daar nog een nachtje over wil slapen."