DEN HAAG - Het aantal mensen dat besmet is met het vogelgriepvirus is opgelopen tot 31. Het ministerie van Volksgezondheid meldde dat maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Afgelopen vrijdag werd bekend dat negentien mensen door het virus een oogontsteking hebben opgelopen.

Veruit de meeste mensen zijn besmet doordat zij betrokken waren bij het ruimen van pluimveebedrijven die door de vogelpest waren getroffen. Tot nu toe is slechts in één geval sprake van een besmetting van mens op mens. Volgens het ministerie zijn de oogaandoeningen onschuldig en goed te genezen.

Luchtwegklachten

Volgens viroloog A. Osterhaus is er van meet af aan rekening mee gehouden dat het virus zou overspringen naar mensen. "Daarom hebben we ook geadviseerd dat de ruimers beschermende kleding dragen, griepvaccins krijgen en dat mensen met luchtwegklachten wegblijven bij de besmetting."

Van dubbele infecties is nog geen sprake, weet de viroloog. Hij verwacht ook niet dat dit zal voorkomen omdat iedereen inmiddels wel weet dat het vogelpestvirus in het lichaam van iemand die griep heeft kan muteren tot een gevaarlijke variant.