AMSTERDAM - PvdA-fractievoorzitter Jacques Tichelaar tekent de verklaring van het steuncomité voor ex-moslims niet. Dat heeft de politicus besloten na overleg met partijleider Wouter Bos en voorzitter Ruud Koole, zo maakte de PvdA zaterdag bekend.

Tichelaar kan zich niet vinden in een passage waarin de opstellers zouden suggereren dat er een conflict is tussen de islam en de Nederlandse wet.

Het steuncomité werd opgericht nadat Ehsan Jami, gemeenteraadslid voor de PvdA in Leidschendam-Voorburg, een maand geleden op straat werd mishandeld en aangifte deed van tientallen bedreigingen. Jami is voorzitter van het comité van ex-moslims, dat op 11 september officieel wordt opgericht.

Dresselhuys

Een aantal prominenten, onder wie PvdA-ideoloog Jos de Beus, de conservatieve filosoof Paul Cliteur en hoofdredacteur van Opzij Cisca Dresselhuys, hebben de steunpetitie ondertekend.

De voorzitters van de Tweede Kamerfracties werd ook gevraagd de verklaring te ondertekenen. Mark Rutte (VVD) liet al weten van plan te zijn dat te doen.

Geloofsvrijheid

De PvdA betwist het recht op geloofsvrijheid niet, zegt Tichelaar. Toch wil hij de verklaring niet ondertekenen.

De zin uit de verklaring die hem het meest dwarszit, luidt: "De regering negeert het probleem en stelt kennelijk respect voor de islam boven respect voor de individuele vrijheid van godsdienst en levensbeschouwing."

Jami

Ehsan Jami laat zaterdagmiddag via zijn woordvoerder weten niet te willen reageren op de weigering van Tichelaar.

"Hij gaat niet in op iedere afzonderlijke steunbetuiging", zegt ze. "Dus ook niet op mensen die dat niet doen."