NEW YORK - De VN trekken de wapeninspecteurs uit Irak terug. Dit heeft het hoofd van Unscom, Hans Blix, maandagmiddag afgesproken met VN-secretaris-generaal Kofi Annan. Dit melden diplomatieke bronnen bij de VN.

Bekijk video

De wapeninspecteurs van de Verenigde Naties in Irak zijn maadagmiddag begonnen hun hotels in Bagdad te verlaten. Dat meldden ooggetuigen vanuit de Iraakse hoofdstad.

"Iedereen moet zich gereed houden om te vertrekken", zei een van de inspecteurs. Een officiële opdracht daartoe had hij naar eigen zeggen niet gezien. VN'ers laadden zowel bij het Burj al-hayat hotel als bij het Rimal hotel koffers in auto's.

Nieuwe VN-resolutie wordt niet ingediend

De VS en Groot-Brittannië zullen geen nieuwe resolutie over Irak in stemming brengen bij de VN-Veiligheidsraad. Dit heeft de Britse ambassadeur bij de VN maandag gezegd.

Toespraak Bush

De Amerikaanse president Bush zal maandagavond om acht uur plaatselijke tijd (02.00 uur dinsdagochtend) de bevolking toespreken over de kwestie-Irak. Dat maakte woordvoerder Ari Fleischer van het Witte Huis bekend.

De enige manier om oorlog nog te vermijden, is als Saddam Hussein Irak onverwijld verlaat, aldus de zegsman tegen journalisten. De diplomatieke inspanningen zijn afgelopen. "De Verenigde Naties hebben gefaald met kracht af te dwingen dat Irak onmiddellijk ontwapent", aldus Fleischer.

Saddam hoopt op geen oorlog

De Iraakse president Saddam Hussein heeft maandag de hoop uitgesproken dat "oorlog niet plaats zal vinden". Dat heeft de Iraakse staatstelevisie gemeld.

Saddam beloofde de Verenigde Staten tegelijkertijd dat ze worden verslagen als de VS wel overgaan tot oorlog.