WILLEMSTAD - De Amsterdamse burgemeester Job Cohen wil graag samenwerken met Curaçao bij het vinden van oplossingen voor problematische jongeren in zijn stad. Cohen zei dat vrijdag op Curaçao tijdens een persconferentie.

Cohen bezocht deze week Curaçao en Sint Maarten en heeft op beide eilanden een samenwerkingsovereenkomst getekend, waarbij Amsterdam kennis en expertise van het gemeentelijke apparaat ter beschikking stelt.

Wat het probleem van overlast veroorzakende Antilliaanse jongeren in Nederland betreft, zei Cohen onderwijs als het beste middel te beschouwen om de verdere groei van de toestroom van problematische Antilliaanse jongeren naar Nederland te voorkomen.

Terugkeerregeling

Hij wenste verder geen woorden aan de omstreden terugkeerregeling vuil te maken, maar zei het juist prettig te vinden om te horen dat het Bestuurscollege op Curaçao het bestaan van de Antilliaanse probleemjongeren in Nederland erkent. "Ik wil gezamenlijk werken aan een oplossing."

Daarbij wil Cohen veel plaats inruimen voor het zogenoemde Deltaplan van de Antilliaanse minister Omayra Leeflang. Door een striktere begeleiding van jongeren moeten school drop-outs worden voorkomen.

Stagiaires

"We willen onze bijdrage leveren om de plannen die op de Antillen zijn gemaakt verder te helpen uitvoeren." Als voorbeeld noemde hij de uitwisseling van stagiaires tussen Amsterdam en de Antillen. "Vanuit beide kanten kunnen we die uitwisselen."

De Amsterdamse burgemeester Cohen opent vrijdag het academisch jaar van de universiteit van de Nederlandse Antillen en daarmee is zijn bezoek officieel afgerond.