DEN HAAG - Justitie gaat mogelijk ook via waarschuwingsborden boven snelwegen alarm slaan als het vermoeden bestaat dat er een kind is ontvoerd. In zo'n geval is het zaak om snel te handelen, mede om te voorkomen dat een kind naar het buitenland wordt meegenomen.

Het is nu al mogelijk via de media en sms een vermissing van een kind te melden. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) kondigde vrijdag aan dat hij samen met zijn collega Camiel Eurlings (Verkeer) gaat onderzoeken of ze de waarschuwingsborden boven de weg daarvoor ook kunnen gebruiken.

Hirsch Ballin zei dat in Den Haag na afloop van een ontmoeting met de Franse minister van Justitie Rachida Dati. Die pleitte er recent voor dat de Europese Unie één alarmsysteem bij ontvoeringen van kinderen moet krijgen.

Waardevol

Hirsch Ballin vindt dat een "waardevolle gedachte". Het is volgens hem heel belangrijk dat er snel en ook grensoverschrijdend kan worden gehandeld als de politie er rekening mee houdt dat een vermist kind iets ernstigs kan overkomen.

Ook vanuit de Tweede Kamer klinkt de roep om in Nederland iets dergelijks als het Amerikaanse Amber Alert Plan in te voeren. Met dat systeem, dat is vernoemd naar een ontvoerd en vermoord meisje (9) uit Texas, worden vermissingen via televisie, radio en elektronische verkeersborden op snelwegen gemeld.

Tbs

Hirsch Ballin en Dati spraken verder onder meer over het tbs-stelsel in ons land. Frankrijk kent dit systeem niet, maar gaat onderzoeken of het daar ook kan worden ingevoerd, aldus Dati.

Na haar gesprek met Hirsch Ballin ging ze met staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) op bezoek in tbs-kliniek De Kijvelanden in Poortugal bij Rotterdam.

Ophef

Eerder deze maand ontstond in Frankrijk veel ophef nadat een pedofiel kort na zijn vrijlating opnieuw een kind had verkracht. De Franse president Nicolas Sarkozy kondigde daarop aan dat dat pedofielen na het uitzitten van hun straf niet zomaar vrijkomen.

Als ze nog steeds gevaarlijk zijn, moeten ze worden opgesloten in 'gesloten ziekenhuizen' tot ze met succes zijn behandeld. Hirsch Ballin heeft er in het gesprek met Dati op gewezen dat het tbs-systeem de moeite waard is en een belangrijk middel kan zijn om recidive tegen te gaan.