AMSTERDAM - Een 34-jarige Amsterdammer is vorige week donderdag aangehouden in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo op verdenking van betrokkenheid bij de moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag laten weten.

Justitie denkt dat de man gewerkt heeft als tussenpersoon tussen de opdrachtgevers en de uitvoerders van de moord. Er werd al enige tijd naar de man gezocht. Toen zijn spoor in Suriname werd opgepikt door justitie, kon hij snel worden aangehouden, aldus het OM.

Het OM heeft Suriname verzocht de man uit te leveren. De Amsterdammer heeft niet ingestemd met een verkorte uitleveringsprocedure, waardoor het onduidelijk is op welke termijn hij naar Nederland zal komen.

Verdachten

Willem Endstra werd op 17 mei 2004 doodgeschoten voor zijn kantoor aan de Apollolaan in Amsterdam. Inmiddels zijn in totaal vier verdachten gearresteerd. Twee van hen zitten nog in voorlopige hechtenis.

Het gaat daarbij om de Turkse neven O.C. en A.N., die rechtstreeks betrokken zouden zijn bij de moord op Endstra. Het tweetal werd in december aangehouden. Zij ontkennen iedere betrokkenheid.

Holleeder

Het is nog onduidelijk wie de opdrachtgever is geweest voor de liquidatie van Endstra. De vastgoedhandelaar werd in de periode voorafgaand aan zijn dood afgeperst door Willem Holleeder, die daarvoor wordt vervolgd.

Endstra sprak daarover uitvoerig en in het diepste geheim met de politie. Tot op heden is Holleeder officieel nog met geen enkele liquidatie in de Amsterdamse onderwereld in verband gebracht, ook niet met die van Endstra.

Proces

Op 10 september hoopt de rechtbank verder te kunnen gaan met het proces tegen Holleeder over de afpersing van Endstra en enkele andere zakenlieden.