UTRECHT - De islamitische docente van het Utrechtse Vader Rijn College die in februari ontslag kreeg omdat ze weigerde mannelijke collega's de hand te schudden, is terecht ontslagen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vrijdag besloten.

Tussen de docente en de school was volgens de rechtbank een vertrouwensbreuk ontstaan, waardoor het ontslag in dit geval gerechtvaardigd was.

De rechtbank benadrukt dat deze uitspraak niet betekent dat scholen docenten kunnen verplichten om handen te schudden van andere personen, ongeacht hun geslacht.

Beslissen

De rechtbank vindt dat de docente niet zomaar zelf had moeten beslissen mannen niet langer de hand te schudden.

"Zij heeft op voorhand pogingen om tot een gezamenlijke oplossing of aanpak te komen gefrustreerd, doordat zij zonder vooroverleg met de schoolleiding via een e-mail aan de medewerkers van de school haar besluit had verstuurd."

Schorsen

Wegens de weigering besloot de directeur van het vmbo-college in september om de docente te schorsen en de zaak voor te leggen aan de Commissie Gelijke Behandeling (CGB).

De CGB bepaalde in november dat het college niet van haar mocht eisen dat ze handen geeft. De school legde dit advies naast zich neer en stuurde haar in februari een ontslagbrief. Daartegen ging de docente in beroep.

Bouwstenen

Inmiddels heeft het ministerie het advies van de commissie opgevolgd en levert scholen 'bouwstenen' voor het opstellen of vernieuwen van een gedragscode. Scholen kunnen daar zaken in opnemen over religie, homoseksualiteit en kledingvoorschriften.