AMSTERDAM - Kunstenaar Pieter Lemmens heeft vrijdag in de binnenstad van Amsterdam posters opgehangen van een zogenaamde expositie van hem in het Stedelijk Museum. De poster maakt melding van een tentoonstelling van Lemmens van 22 september tot en met 29 september, terwijl die helemaal niet in het museum wordt gehouden.

Lemmens wil uiteindelijk zeshonderd van deze posters in de stad hebben hangen, in cafés en op officiële wildplakplaatsen.

De actie gebeurde zonder medeweten van het Stedelijk Museum zelf. De kunstenaar wil hedendaagse kunst ermee in de schijnwerpers zetten.

Aandacht

"Ik vind dat er heel weinig aandacht voor is", aldus Lemmens. "Ik vraag me af in hoeverre het kunstinstituut in Nederland functioneert."

Maar ook wil hij met de posteractie "wat energie in de stad brengen. Dit is een startschot zodat er wat rumoer ontstaat."

Kijken

In de week dat de zogenaamde tentoonstelling zou plaatsvinden, is Lemmens naar eigen zeggen elke dag in het Stedelijk te vinden. "Ik loop daar zeven dagen rond en nodig mensen uit om te gaan kijken."

Het museum was vrijdagochtend nog niet op de hoogte van de actie. Lemmens heeft de posters ook opgehangen in het Post CS-gebouw in Amsterdam, waarin het Stedelijk Museum is gevestigd.