WASHINGTON - Als Amerikaanse troepen Irak binnenvallen, gaat de Amerikaanse federale politie FBI ongeveer 5000 agenten mobiliseren die aanslagen op Amerikaanse bodem moeten voorkomen. Zij moeten van terrorisme of spionage verdachte personen in de gaten houden of arresteren en zij krijgen opdracht duizenden Irakezen die in de VS wonen ondervragen. Dat heeft The Washington Post maandag gemeld.

De inzet van de FBI benadert daarmee volgens door de krant geraadpleegde ingewijden het niveau van de periode kort na de aanslagen van 11 september 2001. In de Verenigde Staten bestaat wijdverbreide vrees dat de kans op aanslagen tijdens een oorlog dramatisch zal toenemen. De autoriteiten zijn bang dat moslimextremisten met zelfmoordaanslagen en andere aanvallen wraak gaan nemen voor de oorlog.

Dreiging

Deskundigen verwachten dat het departement voor Binnenlandse Veiligheid misschien al deze week de kleurcode voor de dreiging van aanslagen verhoogt van geel naar oranje, het hoogste niveau. Wegens de inzet van veel personeel tijdens een oorlog moet de FBI volgens de Washington Post tijdelijk een aantal 'normale' criminele onderzoeken opschorten. De ontwikkeling van het plan voor de inzet van de FBI tijdens een invasie in Irak heeft een jaar geduurd.

Commandocentra

Als de oorlog begint, komen er op het hoofdkantoor van de FBI en alle 56 kantoren in het land commandocentra die 24 uur per dag bemand zijn. Die gaan samenwerken met 66 eenheden die gespecialiseerd zijn in terrorismebestrijding. Het kleine percentage agenten die niet direct betrokken zijn bij de inzet tijdens de oorlog is oproepbaar, vertelde de directeur van een FBI-kantoor aan de krant.