AMSTERDAM - Het is vrijdag tien jaar geleden dat prinses Diana overleed. Op 31 augustus 1997 reed de auto waarin de ex-vrouw van de Britse kroonprins Charles zat tegen een pilaar in een tunnel in Parijs, tijdens een achtervolging door paparazzi.

Daarbij kwamen Diana, haar vriend Dodi Al Fayed en de bestuurder van de Mercedes om het leven.

Om 12.00 uur Nederlandse tijd wordt de 'People's Princess' herdacht in de Guards Chapel van de Wellington Barracks in Londen.

Toespraak

De dienst is het initiatief van de zoons van Diana, de 25-jarige prins William en de 22-jarige prins Harry, die op 1 juli ook al een groot herdenkingsconcert voor hun moeder organiseerden in het Wembley stadion in Londen. Zij houden ook een toespraak tijdens de herdenking.

Muziek

Tijdens de herdenkingsceremonie wordt de favoriete muziek van Diana ten gehore gebracht, onder meer van Rachmaninov en Mozart. Er worden vier hymnes gezongen, waaronder 'I vow to thee, my country', dat ook werd gezongen tijdens de huwelijksvoltrekking tussen Charles en Diana in 1981.

Meer dan dertig leden van de Britse koninklijke familie zijn vrijdag aanwezig bij de herdenking, onder wie koningin Elizabeth.

Gordon Brown

Ook prominente Britten als premier Gordon Brown, de ex-premiers Tony Blair en John Major, Elton John, Cliff Richard en fotograaf Mario Testino wonen de dienst bij.

Ook zijn alle twaalf bruidsmeisjes en -jonkers van het huwelijk van Charles en Diana uitgenodigd, net als afgevaardigden van goede doelen die Diana steunde, zoals het Landmine Survivors Network en de National Aids Trust.

Camilla

Grote afwezige is de huidige vrouw van kroonprins Charles, Camilla Parker Bowles. Zij was wel uitgenodigd door William en Harry, maar zag er vanwege kritische geluiden toch vanaf te komen. Camilla was de minnares van kroonprins Charles toen hij nog getrouwd was.

Samenzwering

Andere opvallende afwezigen zijn Paul Burrell, de butler van Diana die na haar dood twee gossipboeken over haar schreef, en Mohammed Al Fayed, de vader van de eveneens omgekomen Dodi, die er van overtuigd is dat het ongeluk het gevolg was van een samenzwering.

De NOS zendt de Diana Thanksgiving Service integraal uit op Nederland 2 vanaf 13.10 uur.

Diana herdacht