HANOI - In Vietnam zijn zeker 48 mensen besmet met de mysterieuze en besmettelijke longontsteking waartegen nog geen medicijn beschikbaar is. Dat hebben artsen maandag meegedeeld. Wereldwijd zijn negen mensen aan de ziekte overleden. Internationale vliegmaatschappijen en gezondheidsorganisaties proberen de verspreiding te beperken.

In een ziekenhuis in Hanoi lijkt de situatie, met 32 gevallen, onder controle. Maar in een andere kliniek in de hoofdstad zijn er zondag acht gevallen bijgekomen en verkeren vijf mensen in levensgevaar. De klinieken worden ontsmet, niemand mag de patiënten bezoeken en de behandelend artsen mogen geen andere patiënten onderzoeken, aldus een ziekenhuismedewerker.

Volgens het persbureau Vietnam News is een commissie opgericht die moet voorkomen dat de ziekte zich verspreidt. Dit weekeinde overleed een verpleegster in Hanoi.

WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO deed zaterdag een ernstige waarschuwing uitgaan voor de ziekte, waarvan nog onduidelijk is of het om een virus of een bacteriële infectie gaat. Het was de eerste wereldwijde WHO-waarschuwing in tien jaar.

Sterfgevallen

Met twee sterfgevallen in Canada is het totale aantal doden op negen gekomen, sinds het eerste geval vorige maand uitbrak in China. De twee Canadezen waren familie van elkaar en hadden net Hongkong bezocht. De WHO heeft de afgelopen week melding gekregen van meer dan 150 nieuwe gevallen van het Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS), dat zij omschrijft als een a-typische longontsteking. De term a-typisch duidt erop dat de ziekte niet de gebruikelijke symptomen vertoont.

In Hongkong zijn 42 mensen met symptomen opgenomen. Met een gaat het erg slecht. Twintig gevallen zijn gemeld vanuit Singapore en acht in Canada. Andere gevallen doen zich voor in China, Indonesië, de Filipijnen, Thailand en Vietnam.

Mondkapjes, neussprays en vitaminen

De Vietnameze verpleegster was het tweede sterfgeval in Azië. Een Amerikaanse zakenman, die deze verpleegster had verzorgd, stierf donderdag in Hongkong. De inwoners van Hanoi kopen massaal mondkapjes, vitaminen en neussprays in.

Veel luchtvaartmaatschappijen en luchthavens in de hele wereld hebben controlemaatregelen ingevoerd die verspreiding van SARS moeten voorkomen. De Filipijnse en Nieuw-Zeelandse autoriteiten hebben hun ingezetenen maandag geadviseerd niet-noodzakelijke tripjes naar Zuid-Oost-Azië af te zeggen.

Vliegmaatschappij Air New Zealand neemt geen passagiers meer mee die griepsymptomen vertonen. Toeristen lijken tripjes naar Vietnam in groten getale te annuleren. Maandag zijn afzeggingen binnengekomen van twee grote gezelschappen uit Europa.

De regering van Nieuw-Zeeland is maandag geïnformeerd over de nieuwe ziekte. Volgens premier Helen Clark vreest de WHO dat SARS net zo dodelijk kan zijn als de griep die in 1918 wereldwijd twintig miljoen levens kostte.