RAFAH - Een Amerikaanse vredesactiviste is zondag in de Gazastrook om het leven gekomen, doordat zij was overreden door een bulldozer van het Israëlische leger. De strijdkrachten spreken over een betreurenswaardig ongeluk. De Verenigde Staten eisten zondagavond een onmiddellijk onderzoek naar het "tragische" incident.

De 23-jarige Rachel Corey protesteerde in Rafah tegen de verwoesting van Palestijnse huizen. Zij wierp zich voor de wielen van het voertuig, zo meldden Palestijnse medische bronnen en andere Amerikaanse activisten. Volgens andere getuigen zou de bestuurder van de bulldozer haar onder zand hebben bedolven. In het ziekenhuis constateerden artsen ernstige verwondingen aan haar schedel en borst.

Een groep buitenlandse activisten die de belangen van de Palestijnen verdedigt, is al enkele maanden in de Gazastrook. De actievoerders proberen regelmatig te verhinderen dat het leger huizen verwoest van Palestijnen die verdacht worden van terroristische activiteiten of huizen van daders van zelfmoordaanslagen. Zij werpen zich op als 'menselijk schild'.

Elders in de Gazastrook werden zondag twee Palestijnse mannen gedood door Israëlische troepen.