AMSTERDAM - De Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening) vindt het niet erg als krakers hun toevlucht zoeken tot leegstaande kantoorgebouwen in de hoofdstad. Dat zegt hij donderdagavond in het televisieprogramma Jansen & Janssen van de VPRO.

Van Poelgeest windt zich in het programma op over de grote leegstand van kantoren in Amsterdam. Bijna een miljoen vierkante meter aan kantoorruimte staat leeg.

"Je kunt de eigenaar extra laten betalen bij leegstand", zegt de wethouder in Jansen & Janssen. "Maar veel effectiever is als dat soort panden gewoon gekraakt wordt. Ik denk dat een belegger dat veel vervelender vindt dan een leegstandsbelasting die hij misschien moet betalen."

Middelen

Van Poelgeest geeft aan niet veel middelen te hebben om het probleem aan te pakken. Hij ziet het invoeren van een leegstandsbelasting niet als een oplossing. Amsterdam heeft wel al een bouwstop afgekondigd voor nieuwe kantoren in delen van de stad.

De woordvoerster van Van Poelgeest zegt dat de wethouder geen oproep heeft gedaan tot kraken. "Het is een constatering."

Ramp

"Als een kantoor vijf jaar leeg staat en er gebeurt niets mee, dan vinden we het geen ramp als mensen dat kraken. Hoe sneller een kantoor in gebruik wordt genomen, hoe beter."

De gemeente blijft wel de voorkeur houden voor andere oplossingen, zoals studenten die in lege kantoorgebouwen gaan wonen. Het Amsterdamse college heeft overigens al eerder laten weten tegen een kraakverbod te zijn.

Als een pand na een jaar leegstand ten prooi valt aan krakers, is de opvatting van het stadsbestuur dat de krakers er niet worden uitgezet.