LONDEN - Het aantal mensen dat te kampen heeft met overgewicht, is veel groter dan werd gedacht. De internationale taskforce voor de bestrijding van overgewicht (IOTF) schat dat wereldwijd circa 1,7 miljard mensen te dik zijn. Dat is 50 procent meer dan tot nu toe is aangenomen.

In tegenstelling tot andere instanties beschouwt de IOTF veel meer Aziaten als 'te dik'. Aziaten krijgen namelijk eerder last van hoge bloeddruk en stijging van de cholestrolspiegel dan westerlingen, aldus de IOTF.

De organisatie met zetel in Londen werkt samen met de wereldgezondheidsorganisatie WHO.

IOTF pleit voor een verlaging van de zogenaamde dikheidsdrempel, de Body Mass Index (BMI). Deze index zet het gewicht af tegen de lichaamslengte en geeft zo aan of iemand te licht, te zwaar of van normaal gewicht is. Voor westerlingen geldt een BMI van 23 of 24 als normaal. Aziaten lopen bij die waarden echter al een verhoogde kans op kwalen die met overgewicht te maken hebben.

Volgens onderzoekers van IOTF komt dat onder meer doordat bij Aziaten het vet zich in de meeste gevallen ophoopt in de buikstreek. In die contreien is een teveel aan vet gevaarlijker dan bijvoorbeeld op de dijen, aldus de voorzitter van de taskforce.