DEN HAAG - De Inspectie voor de Gezondheidszorg is niet verrast door het incident in twee Brabantse ziekenhuizen, waar mogelijk patiënten besmet zijn geraakt met hiv, hepatitis B of C.

"Je kunt dit soort incidenten niet voor zijn. We hebben heel veel gewaarschuwd, maar soms gaat het toch nog mis", aldus een woordvoerder van de Inspectie.

Volgens de zegsman is het niet mogelijk om een protocol op te stellen om te zorgen dat apparaten goed gereinigd worden. "De enige remedie is checken, dubbelchecken en nog eens checken."

De oorzaak van de gebrekkige reiniging is steeds verschillend. "Soms is een apparaat bij levering niet in orde, soms komt het door onoplettendheid en soms is personeel onvoldoende opgeleid."

Scopen

De Inspectie stelde in 2000 al vast dat in veel ziekenhuizen problemen waren met het reinigen van scopen. In 2004 bleek uit vervolgonderzoek dat er nog steeds onzorgvuldig schoongemaakt werd. Ziekenhuizen maakten de instrumenten soms zelfs alleen schoon met een doekje met alcohol en soms vond helemaal geen desinfectie plaats.

Inmiddels is volgens de woordvoerder veel verbeterd. "De ziekenhuizen en fabrikanten zijn veel alerter. Ze onderzoeken de incidenten uitgebreid, melden het direct en ondernemen snel actie om te testen of patiënten besmet zijn geraakt. Ook doen ze veel om incidenten te voorkomen."

Weinig ruimte

Onderzoek naar medische apparatuur in ziekenhuizen, dus niet alleen endoscopen, van de Inspectie leidde in 2005 tot een aantal conclusies. Zo bleek er te weinig ruimte om instrumenten op te slaan, is het onduidelijk wie in een hospitaal verantwoordelijk is voor de apparatuur, zitten er hiaten in het beheer van de instrumenten en zijn er achterstanden in het preventief onderhoud.