LAJES - Maandag is "het uur van de waarheid'' voor de wereld over Irak. Dat heeft de Amerikaanse president Bush zondag gezegd na afloop van zijn ontmoeting met de Britse premier Blair en de Spaanse premier Aznar.

Bush en zijn bondgenoten geven Irak nog alleen maandag de tijd om te ontwapenen. Dan bepalen de VS of de diplomatieke weg heeft gewerkt. De Amerikaanse president zei dat Irak al in VN-resolutie de keuze kreeg gesteld om te ontwapenen, of te worden ontwapend. "Het regime heeft niet ontwapend'', aldus Bush. "Daarmee schendt Irak wezenlijk de VN-resolutie''.

Zowel Bush als Blair zei dat zij maandag nog een diplomatiek offensief zouden plegen en verscheidene landen zouden benaderen om zich achter hun standpunt te scharen. Blair suggereerde dat maandag in de VN-Veiligheidsraad nog zou worden gestemd over een tweede VN-resolutie. Maar het bleef onduidelijk of de VS, Groot-Brittannië en Spanje het voorstel inderdaad in stemming zouden brengen. Blair riep de wereld wel op om een "sterke en verenigde'' boodschap uit te geven, Irak een "laatste ultimatum'' te stellen, en toestemming te geven voor het gebruik van geweld, "zoals gesteld in VN-resolutie 1441''.

Bush zei nog te hopen dat de VN maandag "hun werk zouden doen''. Volgens hem hebben de Verenigde Naties dit juist nagelaten in het geval van Rwanda en Kosovo.

De Portugese premier Barroso, de gastheer van de top, begon de persconferentie na afloop van de ontmoeting met de opmerking dat dit de "laatste mogelijkheid voor een politieke oplossing'' zou zijn. Uitspraken van de leiders op de persconferentie wezen erop dat de diplomatie nog één dag de tijd zou krijgen.