MOSKOU - De Russische ex-zakenman Boris Berezovski, die in ballingschap in Groot-Brittannië woont, is "geen onderwerp van onderzoek" door de Nederlandse fiscus. Dat stelde een woordvoerster van het functioneel parket woensdag naar aanleiding van eerdere berichtgeving over Berezovski in de Russiche krant Kommersant.

Het blad berichtte dat de Nederlandse fiscus een onderzoek begonnen is naar witwaspraktijken door Berezovski. De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) is al in Moskou geweest, meldde de Russische krant Kommersant woensdag.

Verklaringen

Het dagblad baseerde zich op verklaringen van de plaatsvervangende Russische hoofdaanklager Aleksander Bastrikin. Hij benadrukte dat een rechtbank in Moskou de zakenman wil vervolgen voor verduistering in 1997 van 13 miljoen dollar krediet van de Russische bank SBS Agro, die toen ook in Nederland was gevestigd.

Hoewel justitie ontkent dat er een onderzoek loopt tegen de voormalig zakenman, stelde de woordvoerster van het functioneel parket wel dat er opsporingsambtenaren in Moskou zijn geweest. Zij kon woensdagavond nog niet zeggen in het kader van welk onderzoek zij hier waren. Het functioneel parket komt donderdag met een toelichting hierop.

Criticus

De uitgeweken miljardair Berezovski, die een fel criticus is van de Russische president Vladimir Poetin, kreeg van Londen politiek asiel. Onlangs was nog sprake van een mogelijk moordcomplot tegen hem. De zakenman zelf beweerde dat Poetin persoonlijk opdracht had gegeven hem te vermoorden.

Het Russische Openbaar Ministerie klaagde Berezovski begin juli aan wegens het voorbereiden van een staatsgreep. Berezovski wordt ook vaak genoemd in de affaire rond de vermoorde Russische ex-KGB-agent Aleksander Litvinenko, die vorig jaar in Londen met het radioactieve polonium-210 werd vergiftigd.